Veiligheidsschoenen spelen een essentiële rol bij het beschermen van werknemers tegen potentieel gevaarlijke situaties op de werkvloer. Naast de bescherming van de neus, is de tussenzool een cruciaal onderdeel van veiligheidsschoenen. Traditioneel werden stalen tussenzolen gebruikt vanwege hun sterkte en duurzaamheid. Echter, met de opkomst van innovatieve materialen zoals Kevlar en Twaron, hebben kunststoffen tussenzolen zich bewezen als een superieure keuze. In deze blog zullen we het verschil tussen stalen tussenzolen en kunststoffen tussenzolen zoals Kevlar en Twaron bespreken, en de voordelen van de laatste benadrukken.

Het verschil tussen stalen tussenzolen en kunststoffen tussenzolen: Stalen tussenzolen worden al lange tijd gebruikt in veiligheidsschoenen vanwege hun uitstekende sterkte en beschermende eigenschappen. Ze zijn ontworpen om de voeten te beschermen tegen penetratie door scherpe voorwerpen, zoals spijkers en scherpe metaaldelen. Hoewel stalen tussenzolen effectief zijn, hebben ze enkele inherente nadelen. Ze zijn zwaar en kunnen bijdragen aan vermoeidheid bij langdurig gebruik. Bovendien geleiden ze warmte en kou, wat ongemak kan veroorzaken in extreme temperaturen. Daarnaast kunnen stalen tussenzolen roesten en corroderen, wat resulteert in een verminderde levensduur van de schoenen.

Aan de andere kant zijn kunststoffen tussenzolen gemaakt van materialen zoals Kevlar en Twaron, die bekend staan om hun uitstekende sterkte en flexibiliteit. Deze materialen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassingen met hoge sterkte, zoals kogelwerende vesten. Het gebruik van Kevlar en Twaron in tussenzolen van veiligheidsschoenen biedt verschillende voordelen ten opzichte van stalen tussenzolen.

Gewicht

Kunststoffen tussenzolen, zoals die gemaakt van Kevlar en Twaron, zijn aanzienlijk lichter dan stalen tussenzolen. Dit vermindert de vermoeidheid van de drager en maakt langdurig dragen comfortabeler. Werknemers kunnen zich vrij bewegen zonder belemmerd te worden door zware schoenen.

Flexibiliteit 

Kunststoffen tussenzolen zijn flexibeler dan stalen tussenzolen. Ze bieden een betere bewegingsvrijheid en passen zich aan de natuurlijke bewegingen van de voeten aan. Dit draagt bij aan het comfort en vermindert het risico op vermoeidheid en spierpijn.

Warmte- en koude-isolatie

In tegenstelling tot stalen tussenzolen geleiden kunststoffen tussenzolen geen warmte of kou. Dit zorgt voor een betere isolatie van de voeten, waardoor werknemers comfortabel blijven, zelfs bij extreme temperaturen.

Penetratiebescherming

Kevlar en Twaron hebben uitstekende sterkte-eigenschappen en bieden effectieve bescherming tegen penetratie door scherpe voorwerpen. Ze zijn in staat om de voeten te beschermen tegen spijkers, glas en andere scherpe materialen op de werkvloer.

Corrosiebestendigheid

Kunststoffen tussenzolen, zoals Kevlar en Twaron, zijn bestand tegen corrosie en roest. Hierdoor behouden ze hun beschermende eigenschappen en hebben ze een langere levensduur dan stalen tussenzolen.

 

Hoewel stalen tussenzolen lang de norm waren in veiligheidsschoenen, hebben kunststoffen tussenzolen van materialen zoals Kevlar en Twaron duidelijke voordelen aangetoond. Lichter gewicht, betere flexibiliteit, warmte- en koude-isolatie, effectieve penetratiebescherming en corrosiebestendigheid maken kunststoffen tussenzolen een superieure keuze. Bij het waarborgen van de veiligheid en het comfort van werknemers op de werkvloer is het gebruik van innovatieve materialen in veiligheidsschoenen een belangrijke stap vooruit.