In deze gids ontdek je alles over schuren, schuurtechnieken, en schuurmaterialen. Bovendien kan je helemaal gratis onze slijp-en schuurgids downloaden, vol tips en tricks voor professionals !

Inhoud


Wat is schuren?

Schuren is een veelvoorkomende en belangrijke techniek die gebruikt wordt om een oppervlak ruwer of gladder te maken zoals bijvoorbeeld metaal of hout. Hiervoor maakt men gebruik van schuurmaterialen. Het schuurmateriaal wrijft tegen het oppervlak van het werkstuk tot het gewenste resultaat bereikt wordt. Zo kan je oppervlakken egaliseren en oneffenheden verwijderen. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook, je kan een oppervlak d.m.v. schuurtechnieken ruwer maken en textuur aanbrengen. 

Schuren wordt als techniek vrijwel altijd gebruikt als voorbehandeling om verven of coatings beter te laten hechten op een oppervlak, of als eerste stap in een proces om een oppervlak heel glad te maken. 

Dit proces kan zowel met de hand als machinaal gebeuren (bv. bandschuurmachine of haakse slijper), afhankelijk van de toepassing, het gewenste eindresultaat en de vereiste precisie.
 


Specifieke schuurtechnieken

  • Polieren of polijsten is een schuurtechniek waarbij het oppervlak van een werkstuk glad gemaakt wordt tot het glanst als een spiegel. Deze techniek situeert zich voornamelijk in de afwerking.
     
  • Structureren, ook wel borstelen genoemd, is een techniek waarbij men de bestaande structuur van het materiaal gaat herstellen of een totaal nieuwe structuur gaat aanbrengen. De meest voorkomende structuren bij RVS zijn een geborstelde of een geslepen finish. Maar ook gewolkte inox, een matte afwerking waardoor eventuele krassen door gebruik veel minder zichtbaar zijn, is een structuur die kan aangebracht of kan gereproduceerd worden.
     
  • Bij ontlakken of ontroesten gaat men meestal vergevingsgezinde schuurmaterialen gebruiken. Deze techniek gaat men gebruiken om coatings, verf en oxidatie te verwijderen. Door gebruik van niet agressieve producten wordt de basisstructuur niet beschadigd.


Welke schuurmaterialen zijn er?

 

  1. Schuurbanden: worden heel vaak ingezet voor het schuren, slijpen en polijsten van staal, RVS en aluminium. Schuurbanden wordt veelal gebruikt om machinaal te werken met bv. een bandschuurmachine op pijpslijper.
     
  2. Schuurrollen en vellen: schuurrollen zijn lange, cilindrische rollen die bedekt zijn met schuurmateriaal. Je gebruikt ze manueel of in combinatie met een schuurmachine om materialen te schuren, glad te maken en af te werken d.m.v. een roterende beweging. Schuurvellen hebben een rechthoekige vorm, staan op zichzelf, en zijn niet aan een rol bevestigd. Ze worden zowel voor handmatig als machinaal schuurwerk gebruikt. 
     
  3. Schuurschijven: kunnen bedekt zijn met schuurkorrels of schuurpapier. De rug bestaat meestal uit kunsthars of papier. Deze schijven zijn ook verkrijgbaar met een bevestigingssysteem dat gebruik maakt van klittenband (velcroschijven) of een zelfklevende achterkant. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk bevestigd en verwijderd worden. Ze zijn geschikt voor het schuren, polijsten en afwerken van diverse materialen zoals hout, metaal en kunststof. De velcroschijven gebruik je op schuurmachines die voorzien zijn van een klittenbandpad, zoals bv. excentrische schuurmachines en vlakschuurmachines.
     
  4. Fiberschijven: zijn opgebouwd uit schuurkorrels die bevestigd zijn aan een steunpad gemaakt van vezelversterkt materiaal. Dit schuurmateriaal is ontworpen voor gebruik met een haakse slijper en worden vooral ingezet voor het schuren, slijpen en afwerken van metaal, hout en kunsstof. Fiberschijven zijn geschikt voor zowel grove als fijne bewerkingen.
     
  5. Stiftwaaiers: zoals de naam het al aangeeft zijn stiftwaaiers opgebouwd uit een waaierachtige verzameling van schuurflappen, meestal vervaardigd uit schuurpapier of schuurdoek, bevestigd rond een centrale as. Je kan stiftwaaiers gebruiken om te schuren, ontbramen, en afwerken van verschillende materialen op gebogen of onregelmatig gevormde oppervlakken. Te gebruiken met haakse slijpers, rechte slijpers en boormachines.
     
  6. Snelwisselschijven: dergelijke systemen maken het mogelijk om schijven veel sneller en eenvoudiger te wisselen. De schijven worden bevestigd door ze op een steunschijf te schroeven, zonder andere tools te gebruiken. De meeste merken geven een eigen, commerciële benaming aan zo’n snelwisselsysteem. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Sait-Lock systeem, 3M-Roloc en het Pinloc-systeem van Eisenblätter. Desondanks hun verschillende benamingen zijn ze universeel uitwisselbaar.
     
  7. Schuurhulzen: zijn cilindervormige schuurmaterialen met een holle binnenkant die zowel gebruikt worden voor slijpen, schuren en polijsten van allerhande oppervlakken. Ze kunnen gebruikt worden op slijpmachines, boormachines (mits opzetstuk) en schuurmachines. Schuurhulzen zijn heel geschikt voor het nauwkeurig bewerken van oppervlakken, moeilijk bereikbare plaatsen en randafwerking. Ook voor fijnere afwerkingen zoals het bereiken van gladde en gepolijste oppervlakken zijn slijphulzen uiterst geschikt.
     
  8. Vlieswielen: bestaan uit een kern van schuurmateriaal, meestal bestaande uit schuurkorrels die op een flexibel vliesmateriaal zijn bevestigd. Vlieswielen worden ingezet voor oppervlaktebewerkingen en polijsttoepassingen. Je kan ze gebruiken met slijpmachines, polijstmachines en mits gebruik van een universele PTL as M14-aansluiting kan je ze ook op een regelbare haakse slijper monteren.
     
  9. Lamellenschijven: zijn schijven gemaakt van lamellen met een schuurmiddel. Lamellenschijven worden meestal gebruikt voor de afwerking van lasnaden, maar ook voor zwaarder schuurwerk. Je gebruikt ze in combinatie met bv. een haakse slijper.


Soorten schuurmachines

Het kiezen van de juiste schuurmachine speelt bij machinaal schuren een even grote rol als de keuze van het schuurmateriaal. We geven je graag een overzicht van de meest voorkomende machines: 
 

 

  • Haakse slijpers: krachtige handmachines met een roterende schijf. Haakse slijpers zijn niet alleen compact maar ook polyvalent inzetbaar voor allerhande toepassingen zoals bv.: slijpen, schuren, polijsten en afschuinen.
     
  • Excentrische schuurmachines: werken op basis van een cirkelvormige schuurbeweging in combinatie met een excentrische draaibeweging. Hierdoor ontstaat een willekeurig schuureffect. Een excentrische schuurmachine is geschikt voor het egaliseren van oppervlakken en het verwijderen van krassen en oneffenheden.
     
  • Bandschuurmachines: maken gebruik van een schuurband die continu gaat roteren. Bandschuurmachines zijn vooral geschikt voor het grovere schuurwerk en worden vaak ingezet om grote vlakke gebieden te bewerken. Er zijn ook compacte bandvijlmachines.
     
  • Polijstmachines: een polijstmachine wordt gebruikt om een glanzende en gladde afwerking te bereiken bij metaaloppervlakken, eventueel in combinatie met polijstpasta.
     
  • Satineermachines: worden ook wel schuurrollers genoemd. Je kan een satineermachine gebruiken om te satineren, polijsten, ontbramen en textureren.
     

Succesvol schuren met de juiste korrel

Welke schuurmateriaal je ook gebruikt, het kiezen van de juiste korrelgrootte is cruciaal om succesvol te schuren. We kunnen bij schuurmaterialen zowel grovere korrels als fijnere korrels onderscheiden.

  • Grove korrels: worden gebruikt om een snelle materiaalafname te bereiken.
  • Fijnere korrels: worden gebruikt om een oppervlak te verfijnen en een gladde afwerking te bereiken.

De korrelgrootte zelf wordt aangeduid met een nummer. Hoe lager het getal hoe grover de korrel. Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel.  Zo zullen korrels tussen 40 en 60 geschikt zijn voor het verwijderen van lasnaden en egaliseren van ruwere oppervlakken. Korrel 180 tot 240 zijn geschikt voor polijsten en het bereiken van een gladde finish.

Naast de korrelgrootte speelt ook de korrelvorm en korrelsoort een belangrijk rol bij de afwerking.
 

Metaal schuren: 5 tips

  1. Bij metaal schuren reinig je het metaaloppervlak best op een grondige manier. Verwijder vuil en stof, zo vermijd je eventuele krassen.
     
  2. Bescherm jezelf optimaal met de juiste beschermmiddelen zoals bv. een veiligheidsbril en handschoenen.
     
  3. Gebruik tijdens het metaal schuren gelijkmatige en consistente bewegingen. Zo voorkom je ongelijkmatige resultaten.
     
  4. Hou de staat van je schuurmateriaal goed in de gaten en vervang tijdig je schuurmiddel.
     
  5. Werk je machinaal? Hanteer de correcte snelheid en druk om oververhitting en eventuele beschadiging van het metaal te voorkomen.
     


Veilig schuren

Een werkongeval is snel gebeurd. Bewust omgaan met veiligheid is cruciaal wanneer je veilig wil schuren.

  • Gebruik de nodige beschermmiddelen. Handschoenen, een veiligheidsbril en stofmaskers (afhankelijk van de schuurtoepassing) zijn geen overbodige luxe. 
  • Zorg steeds voor een goed geventileerde werkplaats. Zo worden schadelijke stoffen en dampen geminimaliseerd.
  • Neem regelmatig een pauze tijdens het schuren, zeker bij langdurige projecten. Zo vermijd je vermoeidheid en blijf je alert.
  • Controleer frequent je schuurmachine(s) op defecten en onregelmatigheden.

Op zoek naar schuurmateriaal of schuurmachines?

In onze webshop vind je een groot aanbod schuurmaterialen-en machines. Breng je liever een bezoekje aan onze toonzaal voor persoonlijk advies of een demo? Contacteer ons vrijblijvend !

Naar de webshop   Contacteer Vamatec