Een morseconus is een gestandaardiseerde gereedschapsopname voor het klemmen van verspanende gereedschappen (zoals metaalboren, boorkoppen en ruimers) in kolomboormachines, tafelboormachines, magneetboormachines en draaibanken.


De morseconus heeft een conische schacht die in de gereedschapshouder van de machine past. De overbrenging komt tot stand door middel van statische wrijving tussen de beide delen. Dit systeem maakt het wisselen van gereedschappen makkelijk.

De variant volgens DIN 228 Form B heeft een uitdrijflip waarmee je het gereedschap met behulp van een uitdrijfspie gemakkelijk los kunt tikken. Deze lip is niet bedoeld als meenemer, maar dient enkel om de morseconus te verwijderen uit de houder.

 

Naast de traditionele uitdrijfspie die je in combinatie met een hamer dient te gebruiken bestaan er ook halfautomatische uitdrijfspieën:

De morseconus is beschikbaar in 7 groottes. De grootte wordt aangeduid door de letters MK, MC of MT gevolgd door een cijfer oplopend van 0 tot en met 6.
 

De grootte van een morseconus bepaal je met behulp van
onderstaand tabel:

Reduceerhulzen en vergrootconussen

Heb je een kolomboormachine met een MK3 aansluiting en je wil een boor van 18 mm gebruiken, dan heb je een reductie van MK3 naar MK2 nodig. Deze is uitwendig MK3 en inwendig MK2

 

Anderzijds kan je ook gereedschap met MK4 aansluiting gebruiken op ene machine met MK3 opname. In dit geval heb je en vergrootconus of verlenghuls nodig. Hou hierbij rekening dat je jouw machine niet overbelast.

Een derde variant is de doorn of boorhouderstift. Op de doorn kan je een boorkop monteren zodat op een boormachine met MK-opnamen cilindrische boren kan gebruiken.

Tip !

Gebruik nooit gereedschap met een beschadigde morseconus. Deze kan ernstige schade aan je machine toebrengen. Zorg er ook voor dat de morseconus en de gereedschaphouder in de machine zuiver zijn en vrij van vet. Een vervuilde conus kan ervoor zorgen dat het gereedschap gaat doorslippen waardoor de opname in de machine beschadigd kan geraken.


Wens je meer informatie over morseconussen of heb je nog bijkomende vragen na het lezen van dit blogartikel? Contacteer een Vamatec verkoopsadviseur. We helpen je graag vrijblijvend verder !

Contacteer verkoopadviseur