polijsten met een polijstmachine

Een polijstmachine is niet weg te denken uit de metaalindustrie. Deze machines worden ingezet om een glad en glanzend effect te bereiken bij de afwerking van metalen oppervlakken. Een goede polijstmachine verhoogt je efficiëntie en snelheid aanzienlijk tijdens het schuren. Niet onbelangrijk gezien het vrij intensieve proces. In deze gids kom je alles te weten over polijstmachines, waar je moet op letten bij de aankoop, welke schuurmiddelen het meest geschikt zijn, en hoe je ze het best gebruikt.

Inhoud

Wat is een polijstmachine?

Polijstmachines zijn elektrisch aangedreven gereedschappen (vaak op accu) die gebruikt worden om metaaloppervlakken te polijsten. Zo’n machine heeft een motor die een ronddraaiende schijf gaat aandrijven. Je kan verschillende soorten polijstschijven gebruiken. Deze bestaan in allerhande uitvoeringen met verschillende types schuurmiddelen. Door de roterende beweging van de polijstmachine wordt het metaaloppervlak geleidelijk gladgestreken. Deze machine wordt dus voornamelijk gebruikt om een mooie eindafwerking te bekomen. Om dit te realiseren wordt veelal gebruik gemaakt van polijstpasta. Hierdoor ontstaat een hoogglanzend effect. 


Polijsten met een satineermachine

Polijsten kan ook met behulp van een satineermachine. Zo'n satineermachine wordt ook wel schuurroller genoemd. Naast polijsten kan je met deze machine uiteraard ook satineren evenals ontbramen en textureren. Je kan gebruik maken van lamellenwielen, vlieswielen maar ook van opblaasbare wielen met schuurhulzen.

Polijstmachine kopen? 9 belangrijke tips

Ben je van plan een polijstmachine te kopen? Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je best mee rekening houdt bij de aanschaf van je machine. We zetten ze even op een rijtje:
 

  • Vermogen: het wattage van de machine is een niet te onderschatten factor en wordt vaak over het hoofd gezien. Hoe hoger het wattage van de polijstmachine, hoe krachtiger. Het is dus aangewezen op voorhand na te denken over het type werk dat je gaat uitvoeren én de intensiviteit ervan.
     
  • Toerental: er bestaan machines met en zonder variabel toerental. Krijg je te maken met heel uiteenlopende klussen? Dan biedt een variabel toerental net iets meer mogelijkheden. De verstelbaarheid laat immers toe meer controle uit te oefenen, zeker bij delicatere bewerkingen.
     
  • Gewicht en afmetingen: hou rekening met de wendbaarheid van de polijstmachine. Ga je de machine vaak gebruiken voor lange, ononderbroken periodes? Dan kies je best voor een lichte en compacte machine. Dat is uiteraard een stuk minder vermoeiend bij intensief gebruik. Ook de wendbaarheid is een factor om rekening mee te houden, zeker voor moeilijk bereikbare plaatsen.
     
  • Ergonomie: aansluitend bij het vorig puntje heeft ook de ergonomie van het toestel een grote invloed om het werkcomfort. Controleer de handgreep en check even of deze comfortabel en vlot te hanteren is.
     
  • Compatibiliteit: kunnen verschillende soorten polijstschijven gebruikt worden op de machine? Of zijn er beperkingen?
     
  • Accu: het is aangewezen om uit te kijken naar een uitwisselbaar accu-systeem. Een goed voorbeeld hiervan is het CAS-systeem. Zo kan je de accu’s ook uitwisselen met andere toestellen en bespaar je heel wat geld.
     
  • Stofbescherming: moderne polijstmachines zijn voorzien van een bescherming of systeem tegen fijn stof. Stukken gezonder voor de operator, en de stofverspreiding op de werkvloer wordt gereduceerd. Check even of de machine voorzien is van dergelijke technologie.
     
  • Merk en kwaliteit: zoals we eerder aangaven, polijsten kan best wel een langdurig en intensief proces zijn. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een degelijk merk met een bewezen kwaliteit. De polijstmachines van het Duitse Eisenblätter zijn hier een mooi voorbeeld van.
     
  • Betrouwbare leverancier: koop je machine aan bij een betrouwbare leverancier of groothandel. Zo vermijd je niet alleen issues met de garantie, maar ook lange wachttijden bij eventuele herstellingen. Bovendien kunnen specialisten je optimaal adviseren bij het kiezen van de juiste machine voor jouw specifieke toepassing.
     
  • Excentrische schuurmachines: mits gebruik van het juiste schuurmiddel kunnen sommige excentrische schuurmachines ook ingezet worden om te polijsten.

Schuurmiddelen en toebehoren

Welke schuurmiddelen en toebehoren kan je gebruiken op je polijstmachine? We overlopen graag de meest voorkomende materialen:

  • Polijstschijven: worden gebruikt om een glanzende afwerking te verkrijgen. Er zijn versies beschikbaar die al geïmpregneerd zijn met polijstpasta. Een goed voorbeeld hiervan is het Brightex-systeem van Eisenblätter. Zo kan je gelijk spiegelglanspolijsten, zonder afzonderlijk pasta’s of crèmes aan te brengen. 
     
  • Polijstwielen, ook wel vlieswielen genoemd. Deze zijn geschikt voor het polijsten van grotere oppervlakken en/of moeilijk bereikbare plaatsen.
     
  • Lamellenschijven: ook bepaalde lamellenschijven zijn perfect geschikt voor het bereiken van zowel hoogglans en spiegelglans. Een noemenswaardige topper in dit segment is de Eisenblätter Fleece flap.
     
  • Schuurschijven: er zijn uitvoeringen beschikbaar waarmee je uitstekende resultaten kan bereiken. Opgelet, niet elke schuurschijf is geschikt om te polijsten. De Sait DVFL-schuurschijven zijn bv. geschikt voor het polijsten van composietmaterialen.
     
  • Polijstborstels: worden ingezet om een fijnere oppervlakteafwerking te bereiken. Polijstborstels zijn geschikt om kwetsbare metalen onderdelen te reinigen. 
     
  • Polijstpasta: is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Polijstpasta wordt gebruikt om oppervlakken te polijsten en een glanzende afwerking te geven.

10 gebruikerstips voor je polijstmachine

  • Zorg voor een degelijk voorbereiding van het te polijsten oppervlak. Voorzie een grondige reiniging en dubbelcheck of het oppervlak schoon en vrij van vuil is.
     
  • Kies de juiste polijstschijf en polijstpasta. Er zijn tal van mogelijkheden, elk geschikt voor een specifieke afwerking. Laat het gewenste eindresultaat een leidraad zijn bij je keuze, maar ook het type metaal speelt natuurlijk een grote rol.
     
  • Hanteer met je polijstmachine een gelijkmatige druk tijdens het polijsten. Zo vermijd je onregelmatigheden. Werk bij voorkeur in cirkelvormige bewegingen.
     
  • Werk in stappen. Voor het verwijderen van diepe krassen of het bewerken van ruwere oppervlakken gebruik je best verschillende schuurmiddelen in opeenvolgende stappen. Zo bereik je een optimaal resultaat. 
     
  • Probeer steeds droog te polijsten. Zo kan de polijstpasta beter hechten.
     
  • Dubbelcheck de staat van je polijst-en schuurmiddelen. Vervang tijdig, zo behoud je een optimale afwerkingsgraad.
     
  • Hou je polijstmachine in beweging en laat ze niet te lang rusten op 1 plaats.
     
  • Ben je niet helemaal zeker over de keuze van je polijstmiddel? Bij twijfel is het steeds een goed idee om even een test uit te voeren op een proefstuk. Zo wordt het eindresultaat een stuk voorspelbaarder.