Polijstpasta

Ga je polijsten? Dan wil je natuurlijk een perfecte afwerking realiseren. Een kwalitatieve polijstpasta is onmisbaar om een mooi, glanzend eindresultaat te bereiken. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten pasta’s, hoe je ze gebruikt, en waar je best rekening mee houdt.

Inhoud

Wat is polijstpasta?

Polijstpasta wordt gebruikt tijdens het polijsten van een metaaloppervlak om een glad en glanzend effect te bekomen. Het is een essentieel product in de metaalindustrie en wordt ingezet (in combinatie met een polijstmachine) om imperfecties te verwijderen bij metalen werkstukken zoals bv. krassen. De samenstelling van polijstpasta’s bestaat meestal uit een combinatie van schuurmiddelen, oliën en wassen. Zo’n pasta is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Welke je kiest hangt natuurlijk af van het gewenste eindresultaat of type afwerking.


Alternatieve opties

Ook voor wie liever geen gebruik maakt van een afzonderlijke pasta zijn er interessante opties. Zo zijn er polijstschijven die reeds geïmpregneerd zijn met polijstpasta. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Brightex Flap Sun en Flap Berry van het Duitse Eisenblätter
 

Soorten polijstpasta

Er zijn heel wat verschillende soorten polijstpasta op de markt. Vooraleer je er eentje aankoopt is het zinvol om even stil te staan bij de afwerking die je wil bereiken én het metaaltype dat je wenst te polijsten. Ook de schuurtechniek is natuurlijk van tel. De meest voorkomende soorten zijn:
 

  • Schuurpasta: wordt gekenmerkt door een grovere korrelgrootte. Dit type gebruik je best voor het verwijderen van diepe krassen en imperfecties.
     
  • Slijppasta: deze pasta’s hebben een fijnere korrelgrootte. Ze worden vooral ingezet om een gladde afwerking te verkrijgen na het schuren.
     
  • Hoogglanspasta: deze soort polijstpasta’s zijn aangewezen voor het bereiken van een hoogglans afwerking. Dit is het fijnste type pasta.
     
  • RVS-pasta’s: zoals de naam al aangeeft zijn RVS-pasta’s speciaal ontwikkeld vor het polijsten van roestvrij staal. Zo helpen ze bij het verwijderen van vlekken, en herstellen ze de glans van RVS-werkstukken.

Correct gebruik bij het polijsten

Wil je een mooie glanzende afwerking? Dan is het belangrijk om de juiste techniek te hanteren. Enkel zo haal je een maximale werking uit de pasta.

  1. Voorbereiding: vooraleer je aan de slag gaat met de polijstpasta dien je eerst een grondige reiniging uit te voeren van het werkstuk. Zorg ervoor dat alles vrij is van vuil en stof voor je begint.
     
  2. Applicatie: breng een kleine hoeveelheid polijstpasta aan op een zacht doek of een polijstwiel.
     
  3. Polijsten: gebruik cirkelvormige bewegingen en pas een gelijkmatige druk toe op de polijstmachine om de pasta op het metaaloppervlak te wrijven.
     
  4. Herhaling: herhaal de verschillende stappen in het polijstproces totdat je het gewenste eindresultaat bereikt.
     
  5. Finale reiniging: poets het gepolijste oppervlak met een schone doek voor een glanzende afwerking. Kijk goed of er nog overtollige pasta aanwezig is en verwijder indien nodig.
     

Polijstpasta kopen? 8 tips

  • Metaalsoort: hou bij de aankoop van de polijstpasta rekening met het soort metaal dat je gaat polijsten. Zo zijn er bv. speciale pasta’s voor RVS.
     
  • Korrelgrootte: er zijn verschillende pasta’s verkrijgbaar met diverse korrelgroottes. De grootte van de korrel staat in verhouding met het soort afwerking dat je wil bereiken.
     
  • Testen: heb je een pasta aangeschaft? Vooraleer je aan de slag gaat test je de pasta best even uit op een klein, onopvallend deel van het werkstuk. Zo kan je zien of het resultaat voldoet aan je verwachtingen.
     
  • Vermijd overmatige druk: oefen niet te veel druk uit op het oppervlak. Zo reduceer je de kans op krassen en beschadiging van het werkstuk.
     
  • Reiniging polijstwielen: zorg voor een regelmatige reiniging van het wiel. Op die manier voorkom je een opbouw van pasta die de efficiëntie van je polijstproces vermindert.
     
  •  Werk in stappen: start met een grovere pasta voor het wegwerken van diepe krassen. Ga dan stapsgewijs over naar fijnere pasta’s. Zo bereik je een optimaal resultaat.
     
  • Oxidatie verwijderen: er zijn speciale polijstpasta’s voor het verwijderen van roest en het herstellen van de glans. Ideaal voor het schuren van oudere metalen werkstukken met oxidatie.
     
  • Bewaring: je bewaart de pasta best op een koele en droge plaats. Sluit de verpakking goed af. Zo voorkom je uitdroging.